Σελίδες

Σάββατο 15 Ιουνίου 2013

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΦΛΥΑΡΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

 
Το καλοκαίρι είναι μια εποχή που όλοι γινόμαστε παιδιά με τα παιχνίδια στη θάλασσα , με βόλτες και διασκέδαση. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά πολλά ερεθίσματα, ώστε να προάγουμε το λεξιλόγιο τους, τη μνήμη τους, τον αφηγηματικό τους λόγους και τις γνώσεις τους. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε βρίσκοντας διασκεδαστικούς τρόπους και για τα παιδιά, αλλά και για εμάς (που είμαστε τα μεγάλα παιδιά)!
 
 
Παιχνίδια που προάγουν το λόγο και την ομιλία για παιδιά προσχολικής ηλικίας
  1.   Ετοιμάζουμε τις βαλίτσες μας για διακοπές ζητώντας από το παιδί να μας πει τι θα χρειαστεί να πάρουμε μαζί μας.
  2. Φτιάχνουμε στην άμμο γράμματα και παράγουμε τους ήχους, ώστε να τους μιμηθεί το παιδί
  3. Μετράμε τα πυργάκια από άμμο που  έχουμε φτιάξει στην παραλία
  4. Παίρνουμε μαζί στις διακοπές τα playmobil και το καράβι τους και φτιάχνουμε φανταστικές ιστορίες π.χ η ιστορία του κριμένου θησαυρού. Το παιδί θα συμμετέχει συμπληρώνοντας την ιστορία που του δίνουμε και θα ενισχύσουμε το διάλογο, προσποιούμενοι ότι τα playmobil μιλάν και συμμετέχουν ενεργά στην ιστορία που έχουμε σχεδιάσει.
  5. Φτιάχνουμε καλοκαιρινά γλυκά π.χ ζελέ και ζητάμε από το παιδί να μας περιγράψει τα βήματα, που είδε  να ακολουθούμε, κατά τη διάρκεια παρασκευής του γλυκού.
  6. Αν οι διακοπές είναι σε κάποιο χωριό είναι ευκαιρία τα παιδιά της πόλης να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιο τους αφού θα λάβουν ερεθίσματα από στοιχεία της φύσης που δεν τα είχαν δει στην πόλη π.χ είδη ζώων, φυτών κ.ά
Παιχνίδια που προάγουν το λόγο και την ομιλία για παιδιά σχολικής ηλικίας
  1. Τα επιτραπέζια παιχνίδια π.χ φιδάκι, μονόπολη κ.ά βοηθάνε στη διασκέδαση παιδιών και γονέων και στην ταυτόχρονη διατήρηση του διαλόγου μέσα από τη διατήρηση της σειράς του παιχνιδιού
  2. Το ΤΑΒΟΟ είναι ένα πολύ καλό παιχνίδι για τον εμπλουτισμό του λεξιλογίου και την αύξηση της συγκέντρωσης  προσοχής
  3. Το Scruble θα ενίσχυε τον ανταγωνισμό μικρών και μεγάλων και θα βοηθούσε στην ενίσχυση της σύνθεσης γραμμάτων προς σχηματισμός λέξεων.
  4. Με τη χρήση παιχνιδιών με παροιμίες π.χ Λίγα λόγια και σοφά, αρχίζουν να εισάγονται στο καθημερινό λεξιλόγιο του παιδιού μεταφορικές έννοιες, με αποτέλεσμα να ενισχύεται και ο αφηγηματικός λόγος.
  5. Τα παιχνίδια γενικών γνώσεων βοηθάνε στη βελτίωση του γνωστικού επιπέδου των παιδιών.
Ας γίνουμε και εμείς παιδιά αυτό το καλοκαίρι και ας παίξουμε με τα παιδιά μας.
Καλό καλοκαίρι και το παιχνίδι τώρα αρχίζει!!!

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Έντονο ενδιαφέρον στην ημερίδα για τις μαθησιακές δυσκολίες

Με επιτυχία και πολύ μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκε η σεμιναριακή ημερίδα που διοργάνωσε το Διεπιστημονικό Κέντρο Ηπείρου για τις Μαθησιακές Δυσκολίες και την Ειδική Γλωσσική Διαταραχή, με δωρεάν συμμετοχή για τους συμμετέχοντες.

Η σεμιναριακή ημερίδα πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα, στο Συνεδριακό Κέντρο Du Lac, το Σάββατο 1 Ιουνίου 2013.

Η συγκεκριμένη ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Διεπιστημονικού Κέντρου Ηπείρου, για ενημέρωση του κοινού αλλά και την εξειδικευμένη συνεχιζόμενη εκπαίδευση.

Εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων αλλά  και φοιτητές παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον την ημερίδα, όπου μετά το πέρας της, έλαβαν βεβαίωση παρακολούθησης και όλο το υλικό των παρουσιάσεων.

Συντονιστής της ημερίδας ήταν ο δρ Φώτης Μωρόγιαννης, ψυχίατρος, με εισηγητές τη Σταυρούλα Μπέλλα, λογοθεραπεύτρια, τον Μιχάλη Τσεντσερή, ψυχολόγο και τη Χρύσα Γκουντάντση λογοθεραπεύτρια.

Να σημειωθεί πως το Διεπιστημονικό Κέντρο Ηπείρου είναι ένα σύγχρονο θεραπευτικό κέντρο που παρέχει υπηρεσίες Λογοθεραπείας, Εργοθεραπείας και Ψυχολογικής Στήριξης. Είναι στελεχωμένο από μια επιστημονική ομάδα νέων ανθρώπων, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε ένα άρτια διαμορφωμένο περιβάλλον.
 
Σελίδα https://www.facebook.com/Diepistimoniko.gr .