Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2016

Ομάδα ενίσχυσης Πραγματολογικών δεξιοτήτων

Με τον όρο πραγματολογία εννοείται η μελέτη της χρήσης της φυσικής γλώσσας σε πραγματικές συνθήκες ανθρώπινης επικοινωνίας. Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη της επίδρασης που έχει το περιβάλλον, είτε είναι γλωσσικό (δηλ. τα συμφραζόμενα) είτε εξωγλωσσικό (π.χ. μορφασμοί, χειρονομίες, νεύματα, επιτονισμός, κ.λπ.) στην ερμηνεία μιας πρότασης, όπως αυτή εκφέρεται μέσα σε συγκεκριμένο χώρο και χρόνο.

Οι πραγματολογικές δυσκολίες οδηγούν στη δυσχέρεια της επικοινωνίας και την αδυναμία ένταξης του ατόμου σε κοινωνικές ομάδες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ατόμων με πραγματολογική δυσκολία είναι τα άτομα με Σύνδρομο Asperger.


Σκοπός της ομάδας ενίσχυσης των Πραγματολογικών δεξιοτήτων είναι
·         Η κοινωνική αλληλεπίδραση
·         Η ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων
·         Η διατήρηση του θέματος κάθε συζήτησης
·         Η κατάλληλη χρήση των κοινωνικών κανόνων π.χ όρων ευγενείας
·         Η κατανόηση και χρήση της εξωλεκτικής επικοινωνίας
·         Η κατανόηση κυριολεκτικών και μεταφορικών εννοιών
·         Η ομαλή ένταξη των εφήβων σε κοινωνικές ομάδες. 
·     Η ενίσχυση δεξιοτήτων αυθόρμητης έναρξης συζήτησηςΠώς οι ομάδες ενίσχυσης πραγματολογικών δεξιοτήτων μπορεί να βοηθήσουν;

 Αρχικά, τα παιδιά αλληλεπιδρούν μέσα σ’ένα ελεγχόμενο περιβάλλον, πράγμα που θα τα κάνει να νιώσουν ασφαλή και θα μειώσει το κοινωνικό τους άγχος.

Τα παιδία δεν πιέζονται να αλληλεπιδράσουν καθώς η επικοινωνία μέσα στην ομάδα πραγματοποιείται μέσα από  ενδιαφέρουσες δραστηριότητες στις οποίες το παιδί χαίρεται να συμμετέχει.

 Οι ομάδες αποτελούν μια μικρογραφία του σχολικού περιβάλλοντος. Όσο εξοικειώνονται με την επικοινωνιακή διαδικασία τόσο ευκολότερα μπορούν να γενικεύσουν αυτή τη συμπεριφορά και στο σχολικό περιβάλλον.

 Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παιδιά με Πραγματολογικές διαταραχές μοιράζονται συνήθως το ίδιο άγχος για επικοινωνία. Μέσα, από τις ομάδες αντιλαμβάνονται ότι δεν είναι μόνα τους και ότι υπάρχουν και άλλοι που αισθάνονται σαν αυτά.

 
 Η ομάδα ενίσχυσης Πραγματολογικών δεξιοτήτων θα ξεκινήσει από 7 Ιανουαρίου και απευθύνεται σε εφήβους. Η ομάδα θα πραγματοποιείται  στο κέντρο Άρθρωσις στον Αγ. Δημήτριο (Λεωφ. Βουλιαγμένης 326 & Σουλίου 1- πλησίον μετρό Ηλιούπολη). Για πληροφορίες καλέστε στα 2114063771 ή 6945177929.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου